Termeni și condiții generale
- Parti
1.1. Klausen Exim SRL, persoana juridica romana cu sediul in Cluj-Napoca, str Colinei nr.2 complex VIA office, jud. Cluj, inregistrata in Registrul Comertului sub nr. J12/5082/1994, RO6839312 numita in cuprinsul celor ce urmeaza "vanzator"
si
1.2. ”Cumparatorul”, persoana juridica romana care achizitioneaza de la vanzator produse sau servicii, fiecare denumita separat „partea” si impreuna „partile”, sunt de acord cu respectarea urmatoarelor clauze de vanzare-cumparare, denumit in cele ce urmeaza „contract”, guvernat de prevederile art. 1650 si urmatoarele cod civil, in termenii si conditiile mentionate in cele ce urmeaza.
- Obiectul Contractului
2.1 Vanzatorul se obliga sa vanda pe baza de comenzi, iar cumparatorul se obliga sa cumpere produsele in schimbul pretului agreat prin prezentul contract.
- Livrarea produselor
3.1 In vederea livrarii produselor cumparatorul va transmite comanda prin intermediul Site-ului al vanzatorului.
3.2 In cazul produselor care nu se afla pe stoc, vanzatorul va depune toate diligentele pentru a-l informa pe cumparator asupra termenului de livrare in termen de 2 zile lucratoare de la preluarea comenzii.
3.3 Vanzatorul va depune toate diligentele pentru a livra produsele comandate, aflate pe stoc, in termen de maxim zece (10) zile lucratoare de la primirea comenzii in programul de lucru al vanzatorului. La calculul termenului de livrare se ține cont de perioada de sărbători legale, precum și de intervalele de timp 24.12-10.01, sau oricare alte perioade când furnizorii își pot suspenda perioada de funcționare.
3.4 In situatia in care produsele solicitate nu pot fi livrate in termenele mentionate la articolele precedente din cauza unor imprejurari neprevazute sau de forta majora, vanzatorul va comunica imediat cumparatorului imposibilitatea efectuarii livrarii la termen.
3.5 Vanzatorul va suspenda livrarile catre cumparator, in cazul in care acesta are facturi neachitate sau cand vanzatorul are informatii care afecteaza bonitatea cumparatorului in ceea ce priveste executarea obligatiilor asumate prin contract.
3.6 Valoarea minima de comanda este 400 RON + TVA. Pentru comenzile peste 400 RON + TVA, vanzatorul va efectua transportul in mod gratuit la depozitul sau magazinul cumparatorului, prin masinile de distributie, dupa un program bine stabilit, dar care poate fi diferit de termenul agreat la punctul 3.3, prin firma de curierat sau pe palet, printr-un partener extern. Sub valoarea de 400 RON + TVA/comanda comenzile vor fi procesate cu perceperea unei taxe de coletarie, in valoare de 15 RON + TVA, la care se adauga taxa de curier.
3.7 Livrarea produselor, cu exceptia comenzilor mici, va fi facuta pe palet NON Euro sau Euro, care va fi facturat, in momentul livrarii, urmand ca in momentul livrarii sau in maxim 30 de zile, de la data livrarii, paletii sa fie returnati reprezentantului Klausen sau al carausului, iar in acest caz se va emite factura de retur, pe contravaloarea paletului/paletilor returnati. Obligatoriu, returul paletului va fi consemnat pe unul din documentele de livrare, confirmat de numele si semnatura celui care ii preia. Costul unui palet NON-Euro este 40 RON + TVA, iar al unui palet Euro, 80 RON + TVA
- Pretul contractului, conditii de plata, limite de credit
4.1 Pretul de vanzare al produselor este pretul de lista al vanzatorului la care se aplica reducerile comerciale convenite de catre parti. Vanzatorul isi rezerva dreptul ca in orice moment pe durata prezentului Contract, sa modifice lista produselor comercializate si a preturilor sale de vanzare prin transmiterea catre Cumparator a unor liste revizuite, care vor deveni efective imediat sau de la data mentionata in notificarea Vanzatorului.
4.2 Termenul de plata se calculeaza de la data emiterii facturii. In anumite cazuri, la solicitarea cumparatorului, vanzatorul poate decide marirea termenului de plata sau plata în mai multe tranșe.
4.3 Pentru plata in maxim 3 zile de la data facturii, se acorda un discount suplimentar de 1%.
4.4 Plata se va efectua prin virament bancar.
4.5 Vanzatorul poate stabili o limita de credit determinata pe baza vanzarilor medii istorice ale cumpartorului si/sau pe baza riscurilor pe care vanzatorul si le asuma prin aceasta relatie contractuala. Asemenea facilități de plata sunt personale și se negociază separat, urmând a fi consemnate în act adițional la contractual de colaborare.
4.6 Vanzatorul poate sista livrarea de produse catre cumparator, in cazul in care prezinta intarzieri la plata, iar livrarea va fi reluata numai dupa achitarea de catre cumparator a debitului scadent, în situația în care vânzătorul nu dorește rezilierea contractului.
4.7 In cazul platii cu intarziere a sumelor datorate, cumparatorul este pus în întârziere de drept, fără nici o altă formalitate, vanzatorul poate sa perceapa cumparatorului penalitati de 0,15% pentru fiecare zi de intarziere, penalitati calculate la sumele achitate cu intarziere sau la sumele scadente si neachitate. Penalitatile vor putea depasi cuantumul sumelor asupra carora acestea sunt calculate.
4.8 In cazul in care exista datorii reciproce, certe, lichide si exigibile, acestea se vor putea compensa, la initiative Vanzatorului.
- Facturarea
5.1 Factura va fi emisa de catre vanzator odata cu livrarea produselor; factura va fi pusa la dispozitia cumparatorului in format electronic si doar in anumite cazuri (lipsa accesului la internet, etc) factura va fi transmisa cumparatorului prin transportator sau firma de curierat.
5.2 Orice reclamatii, de orice natura, cu exceptia reclamatiilor de calitate, se vor transmite in scris vanzatorului, de catre comparator, in termen de maxim sapte (7) zile calendaristice de la data emiterii facturii. Daca pana la expirarea acestui termen nu exista nici o reclamatie scrisa din partea cumparatorului, se considera ca vanzatorul si-a indeplinit obligatiile conform prevederilor contractuale si ca nu exista nici o pretentie de nici o natura din partea cumparatorului.
- Transferul proprietatii si transferul riscurilor
6.1 Proprietatea asupra produselor, se transfera de la vanzator, la cumparator, la data achitarii integrale a acestor produse, de catre cumparator.
6.2 Riscul distrugerii totale sau partiale, a pierderii sau furtului produselor trece de la vanzator la cumparator la data predarii produselor cumparatorului sau carausului desemnat de catre acesta.
- Receptia si depozitarea produselor
7.1 Receptia produselor livrate se va face de catre reprezentantii cumparatorului si cei ai carausului, respectiv ai vanzatorului, la descarcarea acestora din mijlocul de transport, respectiv la incarcarea lor in mijlocul de transport, daca transportul este asigurat de catre cumparator.
7.2 Cumparatorul trebuie sa verifice in momentul descarcarii produselor daca acestea sunt in conformitate cu cele facturate si sunt in conditie buna. Eventualele diferente cantitative si/sau deteriorari la transport constatate la momentul receptiei vor fi transmise de catre cumparator catre vanzator, in termen de maxim doua (2) zile lucratoare de la data receptiei. Orice diferente de receptie reclamate ulterior acestui termen nu vor fi luate in considerare.
7.3 Vanzatorul va rezolva problema diferentelor de receptie de la art. 7.2 in cel mai scurt timp posibil.
7.4 In situatia in care, dupa receptie, cumparatorul constata diferente calitative si/sau vicii ascunse sau aparente ale produselor, va opri de la vanzare produsul reclamat si va comunica reclamatia in scris vanzatorului. Aceste reclamatii se pot trimite pe intreaga perioada de garantie a produsului reclamat. Partile stabilesc de comun acord ca necomunicarea reclamatiei in termenele si conditiile mentionate in prezentul contract este de natura a face inoperanta reclamatia, cumparatorul datorand vanzatorului pretul integral pentru produsele livrate. Produsele ce fac obiectul reclamatiei vor fi pastrate de cumparator in depozitul sau pana la stabilirea de catre parti a modului de rezolvare a acesteia.
7.5 Cumparatorul va depozita produsele cu atentie, in conformitate cu indicatiile de depozitare ale vanzatorului.
7.6 Cumparatorul va permite reprezentantilor desemnati de catre vanzator sa efectueze o inventariere a stocurilor precum si a respectarii de catre cumparator a obligatiilor asumate prin prezentul contract, in special a obligatiilor cu privire la conditiile de depozitare. Vanzatorul nu isi asuma nicio responsabilitate fata de cumparator in cazul in care produsele sunt depozitate in mod necorespunzator.
- Promovarea produselor
8.1 Vanzatorul va realiza promovarea marcilor si a produselor ce fac obiectul prezentului contract, prin actiuni publicitare. Vanzatorul va pune la dispozitia cumparatorului, in timp util si in limita disponibilitatii acestora mostre, cataloage si documentatii tehnice.
8.2 Cumparatorul poate realiza actiuni de promovare specifice, pe cheltuiala sa, insa numai cu consultarea prealabila a departamentului de marketing al vanzatorului. In scopul protectiei marcii Vanzatorului si pentru a evita denigrarea acestora, materialele de promovare (exemplu: macheta de presa sau de panotaj, spoturi radio etc) trebuie aprobate in prealabil in scris (e-mail sau semnatura) de catre departamentul de marketing al vanzatorului. Cumparatorul va urmari si va sprijini, conform solicitarilor vanzatorului, toate actiunile de marketing desfasurate de vanzator.
8.3 Cumparatorul va sprijini prin toate mijloacele care ii stau la dispozitie implementarea campaniilor nationale si a promotiilor organizate de catre vanzator, Cumparatorul avand dreptul de a decide daca participa sau nu la aceste campanii si conditiile de participare.
8.5 Cumparatorul nu va denigra in nici un fel produsele vanzatorului.
8.6 Promovarea produselor “Vanzatorului”, pe site-ul/site-urile de promovare ale “Cumparatorului”, doar dupa obtinerea acordului in scris, din partea “Vanzatorului”. Promovarea fara acordul “Vanzatorului”, duce la rezilierea contractului si solicitarea unor daune materiale, “Cumparatorului”.
- Garantii
9.1 Produsele comercializate de Vanzator, se supun regulilor in vigoare, cu privire la garantia produselor din aceasta categorie.
9.2 Vanzatorul nu garanteaza cumparatorului ca produsele comandate in loturi diferite au exact aceleasi caracteristici tehnice cu cele din alte loturi (ex.: vanzatorul nu garanteaza culoarea produselor, chiar daca acestea au acelasi cod, daca produsele comandate fac parte din loturi diferite).
9.3 Vanzatorul va raspunde in fata cumparatorului pentru prejudiciile cauzate prin neexecutarea culpabila a obligatiilor contractuale. Raspunderea vanzatorului este limitata la prejudiciul direct, previzibil la data incheierii contractului fara a depasi insa valoarea produsului livrat.
9.4 In cazul prejudiciilor din defectele definite la art 7.4 raspunderea vanzatorului va fi limitata strict la inlocuirea produselor sau despagubirea cumparatorului la pretul produsului.
- Protecţia mediului si securitatea în muncă
10.1 Partile contractului au obligaţia de a lua măsurile necesare pentru a proteja mediul înconjurător, respectând in activitatea desfasurata legislaţia de mediu în vigoare, cu modificarile si completarile ulterioare: • OUG 195/2005 privind protectia mediului, aprobata prin Legea nr. 265/2006, cu modificarile si completarile ulterioare • HG nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deseurilor si pentru aprobarea listei cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase, cu modificarile si completarile ulterioare • Legea nr.249/ 2015 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje, cu modificarile si completarile ulterioare • Lege 211/2011 privind regimul deseurilor, cu modificarile si completarile ulterioare • HG nr. 1061/2008 privind transportul deseurilor periculoase si nepericuloase pe teritoriul României,
10.2 Vanzatorul si cumparatorul trebuie să respecte normele speciale privind sanatatea si securitatea în muncă.
- Independenta partilor.
11.1 Cumparatorul se obliga sa nu actioneze in numele vanzatorului si sa nu isi asume obligatii in numele acestuia. Cumparatorul va actiona in mod liber in acord cu propriile politici comerciale si cu respectarea prevederilor legale aplicabile.
- Drepturi de proprietate intelectuala
12.1 Cumparatorul va avea dreptul sa revanda produsele cumparate sub aceleasi marci ca acelea aplicate de catre vanzator. Cumparatorul nu are dreptul de a modifica sau sterge marcile aplicate pe produse si nu va putea utiliza marcile producatorului pe alte produse identice sau similar,în caz contrar va suporta toate daunele derivate si prejudiciile cauzate din acest fapt.
12.2 Cumparatorul se obliga sa informeze imediat vanzatorul de orice insemn cu care a intrat in contact si care ar putea incalca sau prejudicia drepturile de proprietate intelectuala detinute de vanzator.
- Confidentialitatea
13.1 Partile se obliga sa pastreze confidentialitatea atat pe durata de executare a contractului cat si pentru o perioada de doi (2) ani dupa incetarea acestuia, asupra informatiilor, primite de la cealalta parte, de natura comerciala, financiara si de marketing, precum: reduceri comerciale, obiective, proceduri si altele de natura similara,precum și asupra oricăror informații de natură similară, obținute în virtutea desfășurării raporturilor derivate din prezentul contract.
- Forta Majora
14.1 Daca un caz de forta majora impiedica sau intirzie, total sau partial, executarea contractului de catre oricare dintre parti, atunci partea afectata va fi exonerata de indeplinirea obligatiilor sale, dar numai in masura si pentru perioada in care aceasta indeplinire este impiedicata sau intirziata de forta majora.
14.2 Prin cazuri de forta majora se inteleg toate evenimentele sau imprejurarile independente de vointa partii care invoca forta majora, imprevizibile si insurmontabile si care, survenind dupa incheierea contractului, impiedica sau intirzie, total sau partial, indeplinirea obligatiilor din acest contract.
14.3 Partea care invoca forta majora este obligata sa anunte cealalta parte in scris, in termen de 5 zile de la data inceperii evenimentelor sau imprejurarilor considerate drept forta majora. Dovada cazului de forta majora se va face in termen de maxim 15 zile de la data anuntarii cu ajutorul unui act certificat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Incetarea cazului de forta majora va fi notificata in scris in termen de cel mult 5 zile de la data incetarii.
- Incetarea Contractului si Efectele incetarii contractului
15.1 Prezentul contract inceteaza prin ajungere la termen.
15.2 Prezentul contract poate inceta si inainte de data ajungerii la termen, prin acordul partilor, exprimat in scris cu cel putin 30 (treizeci) de zile inainte de data de la care se doreste incetarea.
15.3 Prezentul contract poate inceta prin denuntare unilaterala cu conditia notificarii in scris a celeilalte parti cu 30 (treizeci) de zile inainte de data de la care se doreste incetarea; ca mentiune suplimentara, Vanzatorul are dreptul de a inceta contractul cu conditia unei notificari prealabile transmise in scris Cumparatorului cu cel putin 30 (treizeci) zile inainte de incetarea Contractului, inclusiv in cazul in care are loc o schimbare a actionariatului Cumparatorului sau o reorganizare a acestuia
15.4. Vanzatorul are dreptul sa inceteze contractul, oricand, printr-o simpla notificare adresata cumparatorului si fara nicio alta formalitate sau interventie a instantei de judecata in cazul in care Cumparatorul nu isi indeplineste obligatiile, așa cum acestea au fost asumate prin prezentul Contract, si nu doar în ceea ce privește obligația de plata.
15.5 Contractul inceteaza la cererea unei parti, in cazul in care impotriva celeilalte parti se declanseaza procedura insolventei, indiferent dacă este declanșată la cererea unor terți sau din proprie initiativă. In acest caz, partea care se afla in procedura insolventei este obligata sa notifice imediat celeilalte parti declansarea procedurii insolventei pentru a da posibilitatea celeilalte parti de a inceta contractul.
15.6 Contractul inceteaza in cazul interventiei unui caz de forta majora care dureaza fara intrerupere, o perioada mai mult de treizeci (30) de zile.
15.7 Dupa incetarea contractului, partile nu mai au nici o obligatie una fata de cealalta. Cu toate acestea, anumite obligatii, care prin natura lor implica executarea si dupa incetarea contractului (precum, dar nu limitat la obligatiile de plata a pretului pentru produsele livrate anterior incetarii, obligatia de plata a penalitatilor pentru sumele neachitate, obligatiile de confidentialitate etc) vor supravietui incetarii.
- Litigii
16.1 Partile convin ca toate litigiile ce decurg din incheierea, validitatea, executarea si incetarea prezentului contract sa fie solutionate de catre instantele judecatoresti competente de la sediul vanzatorului
16.2 Toate actele procedurale comunicate uneia dintre parti de catre cealalta parte in vederea simplei notificari sau a solutionarii amiabile a oricarui eventual litigiu decurgand din executarea prezentului contract, vor fi facute la adresa si utilizand datele de identificare mentionate in Contract sau astfel cum au fost modificate ca urmare a informarii venite din partea partilor impreuna cu documentele justificative ce fac dovada acestor modificari. Procedura de notificare in acest sens se va considera indeplinita daca actele au fost comunicate la adresa si utilizand datele de identificare comunicate de Cumparator si mentionate in prezentul contract, chiar daca, din orice motive, precum, dar nu limitat la, lipsa de la sediu, schimbarea adresei necomunicata celeilalte parti, etc actele nu au fost predate pe baza de semnatura partii
- Procesarea datelor cu caracter personal.
17.1 Datele cu caracter personal colectate/comunicate de către părți în vederea executarii prezentului contract, vor fi utilizate strict pentru realizarea obiectului contractului, iar la încetarea acestuia vor fi returnate / șterse după caz, cu exceptia celor care, trebuie păstrate o anumita perioadă de timp. Părțile sunt direct responsabile pentru îndeplinirea conditiilor de păstrare / stocare a datelor cu caracter personal astfel cum sunt detaliate în Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.
- Alte prevederi
DECLARATIE DE ACCEPTARE Din momentul in care cumparatorul a achizitionat un produs de pe Site-ul vanzatorului, toate clauzele mentionate devin valabile. Acest contract, incluzând si anexele, conţine înţelegerea integrala a parţilor, acestea confirmand ca au negociat, inteles si acceptat expres toate si fiecare din clauzele si conditiile stipulate in acest contract.
Convențiile legal făcute au putere de lege între părțile contractante (art. 969 Cod civil).